Интериорните и входни врати -

Вратите в къщата синхронизират с останалите материали, използвани в домашния интериор и допринасят за постигане на желания уют. Вратата, особенно входната, трябва да бъде с голяма сигурност.

Според дизайна и стила вратите се разделят на ретро, класически и модерни, като всички имат много разновидности.

Много хора предпочитат масивните врати от дърво, въпреки че са по-скъпи, защото допринасят изключително за създаване на домашен уют. В класическия стил - мода са вратите от фурнировани плочи или от дървесина.

Вратите изработени от дърво, са характерни сами по себе си, но дървения материал и ръчната изработка на резбата имат и много висока цена спрямо останалите видове.

interior-doorБяла врата Крафт Мастер

Вратите в класическия дизайнерски стил биват - масивни или полумасивни.

Полумасивните врати с фризове носят наименованието таблени врати като за изработката им се използва висококачествена дървесина. Обикновено най-скъпата дървесина е от дъб или екзотично дърво като сипо, махагон, тик и др. , най-евтините са от чам,  иглолистни видове - бял бор и мура са по-скъпи.

Въпреки чара на дървесината, все повече хора се ориентират към модернистичните и нови изкуствени материали. Причините обикновено са по-ниска цена и лесна поддръжка.

Стилът на съвременната архитектура се определя по-скоро като минималистичен и дискретен, което е определящо и за стила на вратите. Обикновено в новия стил стените, касите и вратите са боядисани в един тон.

Изработката на вратите като материали има голямо разнообразие – масивна дървесина плюс други материали като стъкло, фурнирован MDF, алуминий, ламинат.

interiorni vratiСалон за врати

Конструкциите на касата и крилото най-често са произведени от MDF и HDF (това са плочи от дървесни влакна с висока плътност), които са много устойчиви и здрави. Предимствата на този тип материал са здравината и устойчивостта, не се пука и е траен, не изменя цветовете си с времето.

Разликата спрямо материалите от ПДЧ (плочи от дървесни частици) е свързана с техните качества като устойчивост и здравина. Плоскостите от ПДЧ не са толкова издръжливи във времето поради по-малката им плътност. ПДЧ плоскостите могат да се използват за пълнеж, но за облицовъчни материали се използват MDF(4мм) и HDF с покритие от естествен фурнир, ламинат или полиуретанови лакове, алуминий, стъкло или метал.