полезно

Интериорните и входни врати -

Вратите в къщата синхронизират с останалите материали, използвани в домашния интериор и допринасят за постигане на желания уют. Вратата, особенно входната, трябва да бъде с голяма сигурност.

Според дизайна и стила вратите се разделят на ретро, класически и модерни, като всички имат много разновидности.

Много хора предпочитат масивните врати от дърво, въпреки че са по-скъпи, защото допринасят изключително за създаване на домашен уют. В класическия стил - мода са вратите от фурнировани плочи или от дървесина.

Вратите изработени от дърво, са характерни сами по себе си, но дървения материал и ръчната изработка на резбата имат и много висока цена спрямо останалите видове.

interior-doorБяла врата Крафт Мастер

Вратите в класическия дизайнерски стил биват - масивни или полумасивни.

Полумасивните врати с фризове носят наименованието таблени врати като за изработката им се използва висококачествена дървесина. Обикновено най-скъпата дървесина е от дъб или екзотично дърво като сипо, махагон, тик и др. , най-евтините са от чам,  иглолистни видове - бял бор и мура са по-скъпи.

Въпреки чара на дървесината, все повече хора се ориентират към модернистичните и нови изкуствени материали. Причините обикновено са по-ниска цена и лесна поддръжка.

Стилът на съвременната архитектура се определя по-скоро като минималистичен и дискретен, което е определящо и за стила на вратите. Обикновено в новия стил стените, касите и вратите са боядисани в един тон.

Изработката на вратите като материали има голямо разнообразие – масивна дървесина плюс други материали като стъкло, фурнирован MDF, алуминий, ламинат.

interiorni vratiСалон за врати

Конструкциите на касата и крилото най-често са произведени от MDF и HDF (това са плочи от дървесни влакна с висока плътност), които са много устойчиви и здрави. Предимствата на този тип материал са здравината и устойчивостта, не се пука и е траен, не изменя цветовете си с времето.

Разликата спрямо материалите от ПДЧ (плочи от дървесни частици) е свързана с техните качества като устойчивост и здравина. Плоскостите от ПДЧ не са толкова издръжливи във времето поради по-малката им плътност. ПДЧ плоскостите могат да се използват за пълнеж, но за облицовъчни материали се използват MDF(4мм) и HDF с покритие от естествен фурнир, ламинат или полиуретанови лакове, алуминий, стъкло или метал.

 

 

 

 

ЕКОН Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА МАТРАЦИ ОТ ЛАТЕКС НЕ САМО ЗА БЪЛГАРИЯ, НО И ЗА ЦЯЛА ИЗТОЧНА ЕВРОПА. ЗАВОДИ С ПОДОБНО УНИКАЛНО ПРОИЗВОДСТВО СА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 15 В ЦЕЛИЯТ СВЯТ.

 

Продуктите на ЕКОН се изработват по технология на DUNLOP за разпенване на латекса. Технологията е разработена в края на миналия век и се развива и усъвършенства и до днес. Влагането на пенолатекс в матраци, произведени по този начин е гаранция за високо качество.

 

 Латексът (каучуковото мляко) се добива от дървото Hevea Braseliensis и е най-еластичният материал в природата. Благодарение на еластичността си и на абсолютната си безвредност, той е незаменим при производството на биберони, презервативи, хирургически ръкавици и др.

 

Всички матраци с марка Латекс удовлетворяват напълно потребността ни от комфорт - тялото е максимално отпуснато, гръбначният стълб намира опора по цялата си дължина, движенията на тялото ни са свободни. Матраци Латекс осигуряват диференцирана опора за отделните части на тялото и не позволява тяхното потъване в най-тежката им част.

 

 Позволете на Вашето тяло да си почине с помощта на повдигащата сила на еластичния латекс

 

Относно сънят

Учeни oт цял cвят нe cпиpaт дa пpoвeждaт пpoyчвaния и eĸcпepимeнти paзглeждaщи пpoцeca нa cънyвaнe, мeчтaeнe и aĸтивнocт нa мoзъĸa дoĸaтo cпим. Eднo oбaчe e cигypнo – oбpaзитe, миcлитe и eмoциитe минaвaщи пpeз глaвaтa ни пo вpeмe нa cън знaчитeлнo влияят въpxyкачеството на живoтa ни.

Сънят представлява физически и психически покой на организма, безсъзнание и намалена способност за реагиране на дразнене. Човек прекарва в състояние на сън средно една трета от своя живот (около 6-8 часа за едно денонощие). Сънят е жизнено важен както за човека. Продължителното лишаване от сън може да доведе до тежки функционални нарушения. Сънят има възстановителен характер, което се показва с примера, че когато човек е уморен, той се нуждае от сън - няколко часа сън възстановяват работоспособността на организма най-добре.

Зaщo е важно да се наспим добре:
Лишaвaнeтo oт cън нaмaлявa пpoизвoдcтвoтo нa тecтocтepoн и xopмoн нa pacтeжa, вoди дo нaмaлявaнeтo нa oтдeлянe нa вcичĸи възмoжни xopмoни, cвъpзaни c възcтaнoвявaнeтo нa тъĸaнитe.
Липcaтa нa здpaв cън пoвишaвa нивaтa нa инcyлинa и ĸopтизoл, ĸoeтo вoди дo yвeличaвaнe нa paзмepa нa мacтнитe нaтpyпвaния и инcyлинoвaтa peзиcтeнтнocт

Лошия сън увеличава риска от рак на гърдата

Тeзи, ĸoитo cпят пo-мaлĸo и пo-нeĸaчecтвeнo пeчeлят пo-мaлĸo, пpoпycĸaт пoвeчe възмoжнocти и ca c нaмaлeнa пpoдyĸтивнocт.

 

Сънят е активен процес - както за съзнанието, така и за тялото. Всяка нощ, докато спим, ние се завъртаме средно между 30 и 60 пъти. Това е нормално за здравословния сън. Благодарение на изключителната си еластичност, матраците ЛАТЕКС помагат на движенията ни през нощта.